Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate sancţionează Spitalul Judeţean pentru „nişte banalităţi”

 

Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău a fost penalizat cu aproximativ 120.000 de lei, în urma controalelor dispuse în luna mai de Ministerul Sănătăţii. Principalele nereguli identificate au fost de ordin administrativ, precum necompletarea la zi a foilor de observaţie sau neîntocmirea protocolului de transfer a pacienţilor între secţii. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj a dispus reţinerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de unu la sută din valoarea de contract aferentă lunilor respective. „Neregulile constatate nu au fost majore, au fost doar de ordin administrativ, iar în comparaţie cu cele identificate în unităţile spitaliceşti din Bucureşti, sunt banale. De pildă, s-au depistat unele neconcordanţe în foile de observaţie ale pacienţilor internaţi sau între intervenţiile chirurgicale şi diagnosticul unor bolnavi, necompletarea protocolului de transfer al unor pacienţi sau informaţii lipsă din unele foi de observaţie. Astfel, conform normelor în vigoare, s-a dispus reţinerea a unu la sută din valoarea contractului încheiat cu Casa, pe o lună, respectiv suma de 120.000 de lei, activitatea unităţii spitaliceşti fiind verificată pe ultimele trei luni”, a precizat Marius Tăutu, preşedintele CJAS Sălaj.

Secţia de chirurgie, verificată de o comisie mixtă
Cea mai mare unitate spitalicească din judeţ a primit, în perioada 5-30 mai, vizita unei comisii mixte, formate din reprezentanţi ai CJAS şi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, scopul acesteia fiind de verificare a serviciilor decontate de secţia de chirurgie a spitalului. “Prin ordin de ministru s-au dispus controale în 77 de unităţi medicale din ţară, printre care s-a numărat şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău. Au fost verificate mai multe aspecte, însă, în principal, au fost vizate decontările serviciilor raportate de secţiile de chirurgie”, au menţionat reprezentanţii CJAS Sălaj. Potrivit acestora, echipa de control a avut în componenţă doi inspectori ai CJAS Sălaj şi unul din cadrul DSP Sălaj.

Controale declanşate în urma unor decontări ilegale
Controalele au fost demarate la câteva zile după declanşarea scandalului privind decontările ilegale de operaţii la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti şi au fost făcute în baza unui ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. “Echipele de control vor verifica modul în care sunt făcute decontările, dacă diagnosticele puse la internare corespund intervenţiilor realizate. Totodată, informaţiile sunt coroborate cu datele prezentate de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti şi casele de asigurări de sănătate”, preciza la acea dată ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Astfel, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a recuperat, în urma neregulilor găsite la controale făcute în cele 77 de spitale din ţară care au secţii de chirurgie, peste şapte milioane de lei. „Pentru neregulile constatate în urma controalelor au fost dispuse sancţiuni pentru lunile în care s-au înregistrat aceste situaţii, respectiv reţinerea unor sume calculate prin aplicarea unui procent de unu la sută, respectiv trei la sută la valoarea de contract aferentă lunilor respective, precum şi recuperarea contravalorii Foilor de Observaţii Clinice Generale (FOCG) şi Foilor de Spitalizare de Zi ( FSZ) identificate ca raportate eronat, în cuantum de 7.078.439 lei”, se precizează în comunicatul de presă al CNAS.

Servicii medicale plătite de pacienţi, decontate de Casă
Reprezentanţii Case au mai menţionat că, în urma acţiunii de control, în 37 de spitale au fost constatate neconcordanţe între datele din FOCG/FSZ şi criteriile de internare pentru cazurile de spitalizare continuă sau de zi, cum ar fi: urgenţele medicale nu s-au regăsit consemnate în evidenţele UPU/CPU sau aveau bilete de trimitere pentru servicii medicale clinice/bilet de internare, codurile de boală raportate spre decontare nu s-au încadrat în lista urgenţelor medico-chirurgicale, cele mai multe dintre acestea fiind servicii medicale efectuate la cererea pacientului. De asemenea, CNAS a mai precizat că în 60 de spitale au fost constatate deficienţe referitoare la modul de întocmire şi completare a FOCG/FSZ, iar 33 de unităţi sanitare nu au întocmit decontul de cheltuieli care se eliberează pacientului pentru serviciile medicale prestate.
În 22 de unităţi sanitare controlate, echipele de control au constatat faptul că, până la data efectuării controlului, nu au fost raportate către CAS listele de prioritate a cazurilor programabile, conform prevederilor Ordinului MS/CNAS nr. 423/191/2013. Ordinul prevede că, pentru încadrarea în sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate, spitalele vor întocmi liste de prioritate pentru cazurile programabile, dacă este cazul, cu excepţia cazurilor de urgenţă medico-chirurgicală, a cazurilor care necesită internare în secţiile de obstetrică şi neonatologie şi a bolilor cu potenţial endemo-epidemic. Odată cu raportarea ultimei luni a fiecărui trimestru, spitalele au obligaţia să depună la casa de asigurări de sănătate numărul cazurilor programate aferente trimestrului respectiv.
De asemenea, au fost identificate situaţii în care au fost efectuate servicii medicale la cererea asiguratului, contra cost, care au fost totodată raportate, validate şi decontate de CAS în aceeaşi lună. Tot în cadrul acestor spitale au fost întocmite pentru acelaşi pacient, în aceeaşi zi, atât FOCG cât şi FSZ, acestea fiind, de asemenea, raportate, validate şi decontate de CAS în aceeaşi lună. Totodată, în unele spitale, s-a constatat că nu erau asigurate toate medicamentele şi materialele sanitare pentru pacientii internaţi în regim de spitalizare continuă. Potrivit sursei citate, astfel de acţiuni, împreună cu Ministerul Sănătăţii, vor continua pentru a urmări modul în care sunt trataţi pacienţii şi pentru a preveni risipa banilor din sistem.

7 Thoughts to “Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate sancţionează Spitalul Judeţean pentru „nişte banalităţi””

  1. motanul negru?

    Amenda redactată către o persoană juridică – aici Spitalul județean – trebuie achitată. Unitatea sanitară se poate întoarce în regres împotriva adevăraților autori ai pagubelor: veți găsi nume sonore, intangibile, aparent imaculate în cur. Fiecare știe cît a furat și care a fost procedura internărilor fictive. Se impune o anchetă veritabilă.

  2. Mima

    Si in prezent se fac internari fitive prin UPU: vedeat falsurilor este dr. Alexa carmen, interneaza din nou bolnavii deja interna’i de o saptamana in chirurgie, sau si mai grav, prin rugaminti telefonice de la colegii chirurgi, bolnavi care culeg capsuni in Spania. Nu o opre;te nimeni?

  3. xeni

    contabilitatea ce face

  4. Anonim

    umbla dupa barfe si …………………… serv extra fratilor sunt o haita de ……………..parasite ……parvenite

  5. nelu

    care-s pitipoancele alea?

  6. mima

    niste curvulite

Leave a Comment